Stichting Surfivor

Stichting Surfivor is opgericht in januari 2019, naar aanleiding van het verhaal van Ben Brondsema. 

Ben, een 41-jarige (oud)politieman kwam door een jarenlang slepende Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) thuis te zitten.

De ziekte zorgde ervoor dat hij in een isolement terecht kwam, weinig ondernam en depressieve gevoelens kreeg. Toen hij via Netflix in aanraking kwam met een documentaire over surf therapie werd zijn oude liefde voor surfen weer aangewakkerd. 

Na een dag op het water wist Ben dat dit is wat hem, en vele anderen in zijn situatie, weer op de been zou kunnen helpen. 

Het idee van Surfivor was geboren.


Surf therapie

Het is onmiskenbaar dat reguliere therapie voor PTSS noodzakelijk is voor een effectieve behandeling. Surfivor biedt een andere methodiek voor de periode na deze behandelingen. Surf therapie kan de PTSS klachten afremmen en verminderen, kan de depressie minder heftig maken en kan het zelfvertrouwen een enorme boost geven.

Surfivor is gebaseerd op de bewezen positieve kracht van surf therapie, ook wel oceaan therapie genoemd. In het 6-weekse programma wordt gewerkt aan het verbeteren van het zelfvertrouwen, een beter zelf- en toekomstbeeld en het vergroten van de sociale weerbaarheid.

“Surfivor wil levens redden, verbeteren en mooier maken”

Surfiivor


Surftherapie werkt

Surfivor wordt ondersteund door meerdere Surf Therapy organisaties, allen aangesloten bij de International Surf Therapy Organisation, ISTO. Surf therapie wordt geassocieerd met een aantal belangrijke voordelen:

 • Verbetering algemene gezondheid

 • Verbetering algemene mobiliteit

 • Verbetering mentale conditie en vermindering psychische klachten

 • Verbetering persoonlijk welzijn

 • Verbetering sociale vaardigheden

 • Verbetering algehele kwaliteit van leven

En de cijfers van de onderzoeken liegen er niet om. Surf therapie draagt daadwerkelijk bij aan het verbeteren van het dagelijks leven voor mensen met PTSS.

Kwantitatief onderzoek dat Surfivor verricht (Score op basis van Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale) toont aan dat deelnemers zich na het programma:

 • 99% meer ontspannen voelen

 • 96% energieker voelen

 • 49% zelfverzekerder voelen

 • 40% meer positief zijn over de toekomst

Daarnaast laten deelnemers duidelijk weten dat hun concentratievermogen steeg na het bijwonen van het programma en dat ze minder afhankelijk zijn van medicatie, waardoor zorgkosten flink gereduceerd worden.

Surfivor helpt mensen wereldwijd door een bijdrage te leveren aan het wereldwijde onderzoek naar de effecten van surf therapie, gecoördineerd door de International Surf Therapy Organisation, ISTO.

“Samen maken we het leven weer wat mooier, golf voor golf”

Surfivor


PTSS heb je niet alleen

Helaas is PTSS een aandoening die ook een enorme impact heeft op de omgeving. Familie, vrienden, kennissen en collega’s kunnen allemaal te maken krijgen met de gevolgen van de PTSS van hun geliefde, zoon, dochter, vader, moeder, vriend, collega en ga zo maar door.

Gelukkig heeft surf therapie een grote positieve invloed op zowel de surfivor als het gezin en de omgeving van de deelnemers. 

In 2019 was Surfivor in staat om een familiedag te organiseren (de 2020 editie ging helaas ivm COVID niet door). Kwalitatief onderzoek heeft aangetoond dat partners van de deelnemers grote positieve verbeteringen zagen. 


Social community

Door het creëren van een social community draagt Surfivor bij aan het hebben van een veilig, inspirerende en motiverende omgeving voor de surfivors. In moeilijke tijden kan er steun gevonden en geboden worden bij en aan elkaar. Deze gesloten community is een gesloten community waarin veiligheid en vertrouwen voorop staan. 


Wat is het doel van Surfivor

Het doel van de stichting is het verzorgen van surf therapie. 

Met het verzorgen van surf therapie wil Surfivor de volgende doelen bereiken:

 • In het 6-weekse programma werken aan het verbeteren van het zelfvertrouwen, zelf- en toekomstbeeld en sociale weerbaarheid van de deelnemers.

 • Het creëren van awareness omtrent PTSS onder veteranen en hulpverleners

 • Motiveren van de deelnemers om actief deel te nemen aan een social community waarin een inspirerende en motiverende omgeving wordt gecreëerd. Op dit platform kan in moeilijke tijden op onderlingen steun gerekend worden.

 • Het creëren van een positiever zelf- en toekomstbeeld en het geven van hoop aan hen die strijden tegen een Posttraumatisch Stresssyndroom en/of andere beroepsgerelateerde problematiek.


Wat zeggen de surfivors

 

Testimonial - Kari

"De onstpanning die ik voel in mijn lijf, dat heb ik niet eerder gehad."

 

Testimonial - anoniem

"Ik ging na een dag Surfivor zo onspannen naar huis. Ik sliep als een malle, echt heel diep."

Testimonial - Ben

"Surfivor heeft bijgedragen dat ik weer meer doe, onder de mensen ben."

Testimonial - anoniem

"Ik merk dat ik dingen nu meer kan loslaten"   


Surfivor helpen

Surfivor is voor haar bestaan afhankelijk van bijdagen van anderen. De wijze waarop Surfivor geld ophaalt om zoveel mogelijk veteranen en hulpverleners te helpen is:

 • Donaties

 • Sponsoring

 • Verkoop van merchandise 

Wil jij onze helden helpen? Doneer vandaag nog, onze dank is groot!

 


Surfivor in het nieuws

Hart van Nederland

 

Omroep West